autor: MARTINA RYCHTAROVÁ
9.10.2012

Najdi rozdíl

Před rokem

Až na pár výjimek neznám nikoho, kdo by měl v papírech takový pořádek, že dokáže napoprvé najít přesně to, co hledá. Frustrovaná věčným hledáním a kupkami různých faktur, vyúčtování, smluv, výpisů a spousty dalších dokumentů jsem se rozhodla pro radikální řešení – soustředit vše pouze na čtyři místa. No, není to sice úplně ideální, ale jsem na to opravdu pyšná, jelikož jsem zvýšila pravděpodobnost úspěšného nalezení požadovaného dokumentu na 25 procent!!!

Prvním místem je botník za vstupními dveřmi – zcela logicky by se zde měla nacházet čerstvá korespondence, ovšem pouze v případě, že kupku obálek pravidelně lustrujete tak, aby z ní nebyla spíš kupa. Když na dně leží půl roku starý výpis z banky, tak bude možná něco špatně.

Další místo, zřejmě trochu atypické, je kuchyňská linka. Naštěstí vedle sporáku není tolik prostoru, aby štůsek mohl přepadávat, zato na něj občas prskne olej při smažení řízků…. Ale nemůžu si pomoct, mám tak aspoň pořád na očích faktury, které je potřeba zaplatit.

Obálky, které mají větší štěstí, jsou uloženy na psacím stole v pracovně a čekají na další posun do krabice určené pro VIP dokumenty, kterým se dostalo výsostného postavení tím, že leží v krásném prostředí prostorné krabice ve stylu art deco.

Mé nadšení ovšem mizí ve chvíli, kdy potřebuji okamžitě najít půl roku starý výpis z banky. Po prohledání všech čtyř strategických míst zjišťuji, že mám všechny ostatní výpisy, jen ne ten, který jsem potřebovala. Aspoň jsem ale při tom hledání našla staré vyúčtování za elektřinu. Dobrá zpráva - podařilo se nám radikálně snížit spotřebu elektrické energie. Ale pozor, zrada! Při bližším ohledání zjišťuji, že jsem nenašla loňské, ale dva roky staré vyúčtování z doby, kdy jsme v našem domě bydleli pouze půl roku. Začínám mít těch svých neuspořádaných dokumentů už opravdu plné zuby!

Dnes

Největší rozdíl oproti loňsku – mám iŠanon. A je mi najednou tak nějak… lehčeji. První úspěch jsem zaznamenala, když mi moje máti začala spílat, jak málo jí telefonuji. Protože už nějaký čas poctivě zakládám své dokumenty elektronicky do iŠanonu, trvalo chvilinku, než jsem našla faktury od operátora s výpisem hovorů za posledních pár měsíců. Co asi tak odpověděla na otázku, jestli hovory obden v délce 20-30 minut znamenají, že jí málo telefonuju? Nic. A já mám klid.

Naštěstí pro mě začala v poslední době většina institucí, operátorů, poskytovatelů služeb nabízet možnost zasílání elektronických faktur. Přesměrovat je přímo do iŠanonu bylo dost jednoduché. Navíc můžu hledat odkudkoliv, nejen z domu, což značně mění situaci – čtyři kupky oproti původním deseti byly bezva, ale k čemu mi to je, když zrovna nejsem doma, nebo když se nějakým záhadným způsobem dokument, který zrovna hledám, nenachází ani v jedné z nich?

Těším se, jak tentokrát vyrazím při přípravě daňového přiznání dech své účetní, která ze mě už začínala šedivět. Všechny dokumenty mám pohromadě, takže v den D ji je prostě jenom pošlu. Těším se, až mě můj choť zase jednou nařkne z toho, že příšerně utrácím, jak bleskově vylovím několik posledních bankovních výpisů, aby se mohl na vlastní oči podívat, že všechny mé výdaje jsou rozhodně OPRÁVNĚNÉ! A těším se na to, jak si na místa, kde se donedávna válely kupky neroztříděných dokumentů, dám květináče s exotickými květinami.

zpět na Blog